[...] potasu oraz zawierają żelazo. Czosnek Czosnek jako lek znany jest od dawna. Wiadomo, że posiada on właściwości przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne. Czosnek może również obniżać krzepliwość krwi. Właściwości lecznicze rośliny wiążą się z występowaniem w jej składzie związków siarki. Nadają one czosnkowi specyficzny zapach. Związki te powodują [...]
[...] tłuszczu. przekąska potrafi zregenerować fizyczną i intelektualną energię zawsze wtedy, kiedy tego potrzebujesz i podjadanie tak naprawdę pomaga w kontrolowaniu wagi, gdy obniża apetyt. Oczywiście nie każde podjadanie jest korzystne. Przekąski mogą zwiększyć ilość niechcianego tłuszczu i kalorii w diecie, zwłaszcza jeśli są to zwykłe [...]
[...] ale jest też jedną z substancji o silnym działaniu anabolicznym, tzn. powodującym rozbudowę tkanek. Działanie insuliny polega na transporcie glukozy do wnętrza komórek, co obniża stężenie tego cukru w krwi. Dalszy wzrost stężenia glukozy w krwi jest dla organizmu sygnałem, że ma go więcej, niż w danej chwili potrzebuje. Wtedy nadmiar cukru [...]
[...] r. z pewną ostrożnością stosowano fenforminę. W lutym 2001 r. Europejska Agencja ds. Leków zarejestrowała metforminę. Metformina wpływa korzystnie na glikemię (w monoterapii obniża stężenie HbA1c o 1,0‑2,0%, nie powodując hipoglikemii), na masę ciała (zmienia kompozycję ciała u osób z czynnikami ryzyka cukrzycy typu 2, redukując głównie tkankę [...]
[...] opisałem w zeszłym miesiącu. Z insuliną to totalne nieporozumienie! Pewnie stąd, że w literaturze fachowej czynnikiem insulinopodobnym nazywa się każdą substancję, która obniża poziom cukru we krwi. Insulina oprócz tego, że zmniejsza poziom cukru (glukozy), to jeszcze silnie stymuluje anabolizm białek. Jednak, nie każdy mimetyk (naśladowca) [...]
[...] najpierw zapoznać się z kilkoma informacjami dotyczącymi hormonu zwanego insuliną. Insulina jest wydzielana przez trzustkę, gdy podnosi się poziom cukru we krwi. Hormon ten obniża poziom glukozy we krwi, transportując cukier do komórek mięśniowych (gdzie jest on magazynowany jako glikogen, jest to forma magazynowania węglowodanów) lub też jest [...]
[...] opisałem w zeszłym miesiącu. Z insuliną to totalne nieporozumienie! Pewnie stąd, że w literaturze fachowej czynnikiem insulinopodobnym nazywa się każdą substancję, która obniża poziom cukru we krwi. Insulina oprócz tego, że zmniejsza poziom cukru (glukozy), to jeszcze silnie stymuluje anabolizm białek. Jednak, nie każdy mimetyk (naśladowca) [...]
[...] jednym słowem: węglowodany! Spożywanie dużych ilości węglowodanów (szczególnie cukrów i skrobi) podnosi poziom cukru we krwi. To powoduje uwalnianie insuliny, która obniża poziom cukru we krwi. Jeśli właśnie skończyłeś trening siłowy, to dobrze ,bo insulina ‘wpakuje’ ten cukier prosto do komórek mięśniowych. Jednak w innej porze dnia, [...]
[...] odpowiedniej wagi ciała ma, oczywiście, wpływ na nasze zdrowie. Jeśli pacjent schudnie, najlepiej 10% swojego ciężaru, to już widzimy korzyści metaboliczne. Znacznie obniża się poziom cholesterolu, glukozy we krwi, trójglicerydów, zmniejsza się ciśnienie skurczowe i rozkurczowe. Co pewien czas pojawiają się mody na jakąś dietę. Raz [...]
[...] C. Posiadają też wysoką zawartość błonnika, w tym rozpuszczalnej w wodzie frakcji pektynowej, która oprócz zdolności wchłaniania wody i pęcznienia w przewodzie pokarmowym obniża poziom cholesterolu przez co zapobiega powstawaniu miażdżycy i choroby wieńcowej. Substancje pektynowe owoców cytrusowych poprzez właściwość wiązania metali usuwają z [...]
[...] kurzych jaj. - Cukier Skuteczność 1/5 Dodaje energii i poprawia nastrój; organizm reaguje na cukier wypuszczeniem insuliny, a ta redukuje poziom cukru we krwi. Insulina obniża poziom energii. Efekt negatywny, szczególnie po większej dawce, po ok. godzinie, zwykle przewyższa początkowy efekt pozytywny. - DHEA Skuteczność 0,5/5 - DLPA [...]
Cukier - cichy niszczyciel. Węglowodany są jednym z głównych źródeł energii dla procesów życiowych przebiegających w naszych organizmach. Ich obecność kojarzy się najczęściej ze słodkim smakiem pokarmu. Mają działanie relaksujące, zwiększają też nasze poczucie bezpieczeństwa. Nie stanowią jednorodnej grupy. Można wśród nich wyróżnić m.in. [...]
[...] umożliwiając stymulację ruchów perystaltycznych i ograniczenie czasu pasażu jelitowego oraz ułatwia usuwanie nie strawionych resztek i substancji toksycznych. Ponadto obniża poziom cholesterolu we krwi, zwiększa wydzielanie kwasów żołądkowych z kałem i zapobiega zaparciom. Włókno pokarmowe jest pożywką dla drobnoustrojów i może w istotny [...]
[...] dla właściwej pracy mózgu i wątroby, wspomaga powstawanie niektórych hormonów, zapobiega marskości i stłuszczeniu wątroby. Inozytol - uczestniczy w metabolizmie glukozy, obniża poziom cholesterolu, zapobiega miażdżycy tętnic, pełni ważną rolę w powstawaniu lecytyny, bierze udział w procesach przemian metabolicznych tłuszczu. Metionina- [...]
[...] we krwi. Dzięki zwiększeniu wytwarzania insuliny i jej wpływowi na komórki efektorowe (miocyty, adipocyty, hepatocyty) zwiększa się transport glukozy do wnętrza komórek, co obniża poziom glukozy we krwi. ......czyli ze jak? W mega mega skrócie: Spożywamy posiłek bogaty w węglowodany (choć nie tylko węglowodany powodują wydzielanie insuliny!). [...]
[...] w normalnym stanie człowieka (bez udziału alkoholu) nerki absorbują wodę dzieje się tak z pomocą pewnego hormonu wydzielanego w przysadce mózgowej (wasoprezyny) alkohol obniża ilość tego hormonu, co w efekcie sprawia, że nerki nie absorbują wody (absorpcja jest następstwem odpowiedniej ilości wasoprezyny) woda niezatrzymana w nerkach [...]
[...] Po menopauzie zmniejsza się znacznie nie tylko produkcja estrogenów (o ok. 80 proc.) i progesteronu (o ok. 90 proc.), lecz także testosteronu (o 50 proc.). Przy czym obniżanie poziomu androgenów jest - w przeciwieństwie do spadku estrogenów - stopniowe i długotrwałe. Gdy spada stężenie testosteronu, pogarsza się samopoczucie, narasta [...]
[...] wraz ze spadkiem temperatury i upływem czasu. Jednak należy podkreślić, że retrogradacja nie prowadzi do pełnego odwrócenia procesu żelatynizacji pożywienia a jedynie obniża indeks glikemiczny produktu. Należy też dodać, iż im wyższy poziom amylozy zawarty w danej skrobi tym proces retrogradacji przebiega sprawniej i jest on bardziej [...]
[...] jako tkanka tłuszczowa, a najgorsze jest to że wpływały by negatywnie na wydzielanie hormonu wzrostu. 6. Mieszajcie węglowodany z białkiem. Spożywanie białka z węglowodanami obniża indeks glikemiczny, a ponadto usprawnia transport aminokwasów z pożywienia do włókien mięśniowych. Źródłó węglowodanów (preferowane rodzaje żywności) Produkt [...]
[...] się też ryzyko odkładania tkanki tłuszczowej. Przerwy między posiłkami też nie powinny być zbyt długie, gdyż powodują znaczny spadek poziomu cukru we krwi. Z jednej strony obniża to wydolność umysłową i fizyczną . Z drugiej strony zbyt niski poziom cukru we krwi powoduje, że chętniej jesz słodycze i inne wysokokaloryczne przekąski. Urozmaicaj [...]